Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.
LIGA PRO EUROPA îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de escaladarea fără precedent, în Italia şi în România, a discursului public rasist şi xenofob pe fondul infracţiunilor comise de cetăţeni români în Italia. LIGA PRO EUROPA condamnă cu fermitate actele criminale comise de cetăţeni români, acte care trebuie să fie sancţionate de organele oricărei justiţii normale care funcţionează, dar şi valul de xenofobie antiromânească şi antiromă din mediile politice şi jurnalistice italiene. Reamintim că Italia, ca stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, nu poate şi nu trebuie în nici o împrejurare să aplice principiul vinovăţiei colective, oricît de mare ar fi presiunea sau emoţia publică generate de incidente regretabile. La fel, statul italian nu poate introduce în nici un caz o legislaţie discriminatorie prin care unei categorii de cetăţeni europeni să li se aplice pedepse excepţionale sau speciale.
Liga PRO EUROPA cere autorităţilor italiene să se abţină de la orice măsuri de expulzare sau pedepsire colectivă şi să acorde protecţie maximă cetăţenilor români care riscă să devină ţinţa unor acte de violenţă xenofobă.
Totodată, LIGA PRO EUROPA îşi exprimă profunda preocupare pentru modul cum au tratat autorităţile române, unele medii politice, unii lideri de opinie din presă, valul de xenofobie antiromânească din Italia, utilizînd în revanşă explicit sau implicit acelaşi discurs xenofob de culpabilizare colectivă a romilor.
Preşedintele României, în locul unui angajament ferm de sprijinire a integrării sociale a romilor, a încercat să paseze responsabilitatea statului român la nivel european, reluînd eternul slogan-scuză că „problema romilor este una europeană”.
Primul ministru al României a susţinut că „fenomenul infracţional este legat de grupuri care nu sunt integrate social, care nu au locuri de muncă, şi vom cere autorităţilor italiene să elaboreze un program care să le permită integrarea socială”, pasînd la rîndul său responsabilitatea adoptării de măsuri sociale către autorităţile altui stat. Ministrul de externe al României, recurgînd la arsenalul măsurilor totalitare de sorginte nazistă şi stalinistă, a avansat într-o emisiune televizată alternativa deportării: „mă gîndeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren prin deşertul ăla egiptean să îi plasăm acolo pe cei care – astfel de oameni ne fac de rîs, pentru că e limpede că dacă se duc în Italia, acolo încă se simt binişor, clima plăcută, în jurul lor aud o limbă latină pe care cît de cît într-o lună o înţeleg”.
Nu mai putin grav, o personalitate publică de talia lui Ilie Năstase, model al multor generaţii de sportivi români, se declară favorabil reintroducerii pedepsei capitale, iar pe fluxurile media abundă mesajele rasiste şi xenofobe ale cititorilor care promovează culpabilizarea colectivă a romilor şi recurgerea la măsuri de pedepsire extreme, invocînd misiunea neterminată a mareşalului Antonescu.
LIGA PRO EUROPA consideră că aceste grave şi tragice incidente demonstrează încă o data că în Europa, inclusiv în România şi Italia, xenofobia şi rasismul sînt prezente într-o proporţie fără precedent în ultima jumătate de secol şi că triumfalismul manifestat de demnitarii europeni – care sînt tot mai indiferenţi fată de proiectele şi politicile de educaţie civică se dovedeşte cel puţin riscant pentru pacea şi stabilitatea Uniunii. Utilizat cu cinism de politicieni şi de presa subordonată politic, mesajul urii trăieşte un reviriment ruşinos şi nociv.
LIGA PRO EUROPA considera că acest moment de cumpănă ar trebui să devină şi în România punctul de plecare al unor dezbateri publice, luări de poziţii ale personalităţilor publice credibile şi influente, inclusiv politicieni, reprezentanţi ai cultelor religioase şi jurnalişti pentru a ajuta opinia publică să discearnă între vinovăţia individuală şi culpabilizarea colectivă, pentru a combate rasismului şi xenofobia înainte să fie prea tîrziu.
Smaranda Enache – Co-Preşedinte
© 1989 - 2024 Liga Pro Europa